Werken zonnepanelen bij bewolkt weer?

Wij beoordelen dit product met een:

De zon is een onuitputtelijke energiebron: je kunt er tot in de eeuwigheid gebruik van maken. Toch gelooft niet iedereen in het gebruik van de panelen. Ze zouden niet werken bij slecht weer. Als het hier bewolkt is, dan hebben de panelen geen zin. Dat is niet waar, want de panelen werken ook als de zon niet schijnt. Hoe zit dat precies? Als je daar meer over wil weten, lees dan zeker verder.

Zo werken zonnepanelen

De zonnepanelen komen met een hele installatie: bij het systeem horen ook nog kabels en een omvormer. In de zonnepanelen zit een stof genaamd silicium en dit wordt verwerkt uit zand. De cellen in het silicium zetten de zonne-energie om in gelijkstroom. Dit wordt via de kabels naar de omvormer gestuurd. Daar wordt de gelijkstroom omgevormd in wisselstroom. Deze stroom is geschikt voor het lichtnet, als elektriciteit voor je huishoudelijk apparaten.

De werking van zonnepanelen bij slecht weer

Om stroom uit de zon op te wekken moet de zon toch schijnen? Dat is niet helemaal waar. Je wekt wel minder stroom op in de herfst of winter, maar dat is nog altijd 30 procent van een heel jaar. In de lente en zomer wek je 70 procent van het totaal op met de zonnepanelen. Het loont dus wel degelijk om zonnepanelen in Nijmegen te gebruiken als de zon niet schijnt.

Zonnepanelen en diffuus licht

Het licht dat op de zonnepanelen schijnt tijdens de wintermaanden wordt ook wel diffuus licht genoemd. Het licht wordt dan gelijkmatig over de aarde verspreid en heeft geen duidelijke schaduw. Dat komt omdat de lichtdeeltjes gelijkmatig over de aarde worden verspreid. Hier profiteer je ook van als je zonnepanelen hebt: 60 procent van het licht dat de aarde bereikt is diffuus licht. Dus ook bij bewolkt weer kun je gebruik maken van diffuus licht.

Hoeveel brengen zonnepanelen op bij slecht weer?

De opbrengst van zonnepanelen is uit te drukken in Wattpiek of het piekvermogen. Een zonnepaneel benut 88 procent van het totale vermogen in een land als Nederland. Dat komt ook door de hellingshoek, de stand van de daken en de ligging van het huis. Dit kun je berekenen door het totale aantal Wp te vermenigvuldigen met 0,88. Zo kun je er

achter komen wat je per dag en per jaar nodig hebt. Wil je het nog preciezer weten? Vraag dan een specialist van Veranderstroom welke zonnepanelen je nodig hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant