10 tip: je tuin winterklaar maken

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

De tuin winterklaar maken is vaak niet onze meest favoriete bezigheid maar van het voorjaar ben je toch weer blij dat je er wat tijd in geïnvesteerd hebt. Het winterklaar maken van de tuin doe je eigenlijk om 2 redenen. De belangrijkste reden is dat alles in de tuin bestand is tegen de wintermaanden en het van het voorjaar overleeft heeft. De tweede reden is dat het de groei bevorderd en je van het voorjaar weer een mooie tuin hebt. Waar je op moet letten bij de tuin winterklaar maken zijn in ieder geval onderstaande punten.

Wanneer moet je je tuin winterklaar maken

Ten eerste moet je niks maar we hebben hierboven twee redenen gegeven waarom je tuin winterklaar maken verstandig is. Voor de beste tijd werd altijd oktober aangehaald. Echter heeft het meer met de temperatuur te maken dus je kan best zelf afstemmen. De ideale temperatuur voor de tuin winterklaar maken is 5-10 graden. Het is dan nog lekker weer om in de tuin bezig te zijn en als het warmer is bloeit de tuin nog. Bij vorst ben je eigenlijk al te laat. Het is nu begin november en het is nog steeds +10 graden buiten dus we hebben nog even de tijd.

1. Gazon

Het is belangrijk dat je het gras niet te kort maait, maai het zeker niet korter dan 4 cm. Deze lengte zorgt ervoor dat het gras bestand is tegen vorst en dat de kans op mos groei minder is. Afhankelijk van de conditie van het gras kan je ervoor kiezen om je gazon te bemesten. Zorg er ook voor dat gevallen bladeren van het gazon gehaald zijn. Wanneer een laag bladeren op het gazon ligt kan dit verstikken wat ten koste gaat van je mooie grasmat.

2. Kalk

Breng alleen kalk aan wanneer dat een toegevoegde waarde heeft. Veel mensen brengen kalk aan tegen mos maar het heeft te maken met de zuurgraad. Als dat niet de oorzaak is heeft het weinig tot geen effect. Wil je weten wat de zuurgraad is? Dat kan met een bodemonderzoek. Bekijk ook wat zon en schaduw plekken zijn in de tuin. Op schaduwrijke plekken groeit het gras nu eenmaal minder.

3. Bladeren

Dat brengt ons ook meteen bij dit punt. De bladeren moet je dus van je gazon halen maar het is niet erg om een laagje bladeren in de borders te laten liggen. Dit zorgt namelijk voor een isolerend laagje tegen de vorst. Je kan op internet ook verschillende sites vinden die je uitleggen wat je met de verzamelde bladeren kan doen behalve weggooien. Zo kan je er bijvoorbeeld zelf compost van maken. Tip: gebruik een bladblazer om de bladeren snel en makkelijk bij elkaar te krijgen.

4. Borders

Zoals eerder aangegeven kan je bladeren prima tussen de borders vegen. Dit laagje bladeren zorgt voor isolatie maar ook de nuttige grondstoffen doen dan hun werk. Daarnaast beschermen de bladeren de borders tegen hevige regenval. Let er wel op dat je dit niet bij groene winterbeplanting doet omdat deze gebaat zijn bij zonlicht. Je kan er ook houtsnippers strooien, deze zorgen voor hetzelfde effect.

5. Snoeien

Hier kunnen we geen eenduidig antwoord op geven. Dit is per plant verschillend. Je doet er in ieder geval verstandig aan om uit te zoeken welke planten je in de tui hebt staan en hoe je deze het beste kan behandelen voor de winter.

6. Moestuin

Als je een moestuin hebt geldt eigenlijk hetzelfde als bij borders. Je kan de grond isoleren met bladeren die ook nog eens helpen tegen onkruid omdat het geen kans krijgt zich te hechten in de grond. Je doet er ook verstandig aan om het onkruid wat er al zit te verwijderen. Uiteraard is het ook verstandig om dode planten te verwijderen voordat de winterperiode begint.

7. Bloembollen

Je doet er verstandig aan om bloembollen net voor de winter te plaatsen. Deze zullen dan al vroeg in het voorjaar bloeien waardoor je de eerste mooie kleuren in je tuin terugziet. Daarnaast zorgt het ook voor een voedingsbron voor bijvoorbeeld bijen. Die hebben in die eerste maanden nog weinig voedingsbronnen. Lees vooraf goed hoe je de bloembollen het beste kan plaatsen.

8. Vijver

Als je een vijver hebt dan is het belangrijk dat deze in het begin goed aangelegd is en bestand is tegen de koude wintermaanden. Je ontkomt er bijna niet aan dat de bovenste laag kan bevriezen maar een bundel riet of een bos takken kunnen al wonderen verrichten tegen het bevriezen. Haal ook bladeren op tijd uit het water. Deze kunnen namelijk gaat rotten.

9. Exotische planten

Je ziet steeds meer exotische planten en bomen in tuinen staan. Die zijn helemaal niet gemaakt op vorst en sneeuw waardoor de kans bestaat dat ze de winter niet overleven. Sommige mensen kiezen ervoor om ze tijdens de winter binnen op te slaan maar als ze vast in de grond zitten of je hebt er geen plek voor dan is dat een lastige oplossing. Kies er dan voor om ze goed in te pakken. Zie het een beetje als een winterjas die ze beschermt tegen het weer.

10. Gereedschap

Zorg er in eerste instantie voor dat je goed tuingereedschap hebt. Kijk naar de werkzaamheden die je gaat verrichten en zoek hier passend gereedschap bij. Dit maakt het werk een stuk eenvoudiger waardoor je ook minder snel met tegenzin aan de slag gaat met je tuin winterklaar maken. Zorg er na gebruik voor dat je het gereedschap goed schoonmaakt en ook droogmaakt. Dit voorkomt roest en vermindert de slijtage van het gereedschap.

Heb je zelf nog goedde tips die helpen bij de tuin winterklaar maken? Laat deze dan in een reactie achter onder dit bericht waardoor andere lezers hier hun voordeel mee kunnen doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant