Minimalisme challenge – 465 dingen weg doen in 30 dagen!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Spullen, we lijken er nooit geen genoeg van te krijgen. Het lijkt soms wel of we niet zonder de nieuwste snufjes, decoratie en kantoorspullen kunnen. De minimalisme challenge is voor mij een schop onder de kont om er nu eens echt serieus mee aan de slag te gaan. Ik vind opruimen namelijk best een dingetje. Met deze minimalisme challenge waarmee ik mezelf aan het einde kan belonen en een concreet doel heb, gaat het stukken gemakkelijker.

De minimalisme challenge was voor mij een grote, nieuwe uitdaging! 465 dingen weg doen in 30 dagen, ik kan zeggen dat het is gelukt en raad het iedereen aan! Als ik het kan, dan kan jij het ook!

Waarom deed ik de minimalisme challenge?

Ik ben gek op spullen, maar ik merk wel dat ik overdonderd ben door hoe snel mijn zolders vol kwamen te liggen nadat ik op mezelf ging wonen. Maken al die spullen me eigenlijk wel gelukkig? Heb ik ze wel nodig? Opruimen werd steeds moeilijker omdat de kasten al vol lagen wanneer ik begon en ik werd onrustig van alles wat maar rondslingerde.

Ik merkte dat ik veel van deze spullen ook nooit gebruikte. Oude tijdschriften, kleding die al jaren te groot is en meer vazen dan bloemen. Het was tijd om rigoureus aan de slag te gaan, te zorgen dat ik weer weet waar alles ligt en zo rust in mijn hoofd kan vinden. 

Ergens vond ik het wel een beetje spannend. Een echte minimalist ga ik niet worden, ik houd van gezelligheid en prullaria en ik vind het super moeilijk om afstand te nemen van iets. Toch kan ik achteraf zeggen dat het iedere dag gemakkelijker werd om afstand te nemen van dingen. Hoewel het aantal spullen dat je weg moet doen oploopt, had ik hier eigenlijk weinig moeite mee. Ik heb wel goed over de verschillende categorieën nagedacht, hier zal ik je zo meer over vertellen.

Wat is de minimalisme challenge?

De minimalisme challenge is eigenlijk heel simpel, je doet een maand lang iedere dag zoveel spullen weg als de dag van de maand telt. Ik ben begonnen op 1 juni, met 1 ding, 2 juni moesten er 2 dingen verdwijnen en op 3 juni 3. Je snapt het idee! Zo verdwenen er in één maan 465 dingen uit mijn leven en dat voelde goed! Hoewel het klonk als een groot, niet haalbaar getal viel het echt reuze mee. Zoals met alles in het leven, ieder begin is moeilijk maar uiteindelijk kun jij het ook.

465 dingen! Paniek!

Écht, het gaat veel sneller dan je denkt. De eerste week ging ik nog wat ongestructureerd aan de gang, maar daar ga je het niet mee redden als je straks meer dan 20 dingen op één dag weg moet doen. Er zijn eigenlijk 2 manieren die werken en die ik door elkaar heb gebruikt, per categorie werken of per ruimte.

1. Ruimte strategie

Ja, 465 dingen in één maand wegdoen vraagt om een strategie. Tot dag 12 ben ik per ruimte aan de slag gegaan. Ik starte in hal en vond daar een kapotte paraplu. Zo ben ik verder gegaan, de woonkamer, de keuken, het kantoor, de slaapkamer overal kon ik wel een paar dingen vinden om weg te doen. Het leuke hieraan was dat er eigenlijk best grote dingen verdwenen. Zo deed ik mijn sla centrifuge, broodbak machine en een oude prullenbak weg. Ik bewaarde de zolder en de garage nog even voor de laatste dagen van de minimalisme challenge.

2. Categorieën

Vanaf dag 13 begon toch wel het echte werk. Alleen maar een rondje door een ruimte lopen en maar zien wat je tegenkomt werkt dan niet meer, de minimalisme challenge werd uitdagender maar daarmee ook leuker. Spullen die ik flink uitgedund heb zijn:

  • Kabels: Opladers, voedingskabels en andere kabels waarvan ik niet eens meer weet waar ze bij horen.
  • DVD’s: We hebben niet eens een dvd speler, ik vond het knap dat we er tot 15 in huis hadden.
  • Stiften, pennen, potloden, gummen: Of te wel, mijn kantoorla, het was niet moeilijk om 20 uitgedroogde, niet werkende pennen te vinden.
  • Tijdschriften: Ik ben geabonneerd geweest op Landelijk Wonen en ik kon er nooit geen afstand van doen. Plaatjes kijken blijft leuk, inspiratie is altijd welkom en misschien als we nog eens verhuizen… kan ik ze dan gebruiken voor mijn moodboards? Uiteindelijk heb ik alles op Pinterest gedaan, weg met die blaadjes.
  • Kleding: Nog zo’n leuke categorie, ik deed 24ste zelfs meer weg dan dat eigenlijke hoefde!
  • Batterijen: Ook een leuke, hoeveel lege batterijen slingeren er rond in jou huis?
  • Medicijnen: Over de datum, niet meer nodig… Altijd goed om je medicijnkastje eens uit te zoeken.

Dag 28, 29 en 30

Het was tijd om de gevreesde zolders op te gaan. Ja, we hebben er nog twee ook! Het koste me veel tijd maar het was echt een verademing, al die lege dozen van apparaten, knutselwerkjes en oude spullen van familie leden. Ik ben blij dat ik ze gehad heb en heb mogen gebruiken, maar ik ben ook heel blij dat ik nu weer gewoon op mijn zolder kan lopen.

Wat doe je met alle spullen?

Je gaat van alles opruimen de komende maand, maar waar laat je het allemaal? Alles wat een tweede kans verdient zomaar in een kliko gooien of naar het grofvuil brengen is zonde. Het milieu wordt er alleen nog maar meer door belast en jouw speelgoed, studieboeken en brillen kunnen voor anderen nog heel waardevol zijn. De drempel om dingen weg te doen werd voor mij ook veel lager nu ik weet dat anderen er blij mee zijn. Tijd voor wat opties om een mooie draai te geven aan de minimalisme challenge. 

Verkopen

Sommige spullen zijn nog als nieuw en kun je misschien nog verkopen? Sites als Marktplaats en Vinted zijn hiervoor perfect. Als je na één week nog geen reacties hebt, haal ik het er vaak weer af en geef het alsnog weg.

Spullen weggeven

Mensen in je omgeving zijn wellicht nog wel heel blij met de spullen waar jij op uit gekeken bent. Zo kun je je moeder of vriendin heel blij met die sjaal of pan die jij niet meer gebruikt. Stuur een foto met een berichtje en vraag het eens. Ik weet zeker dat iemand het leuk vindt dat je aan hen denkt.

Doneren

De bekendste en meest voor de hand liggende optie is om je spullen aan een kringloop winkel te doneren. Je kunt ook doneren aan een goed doel, zo zamelt het Leger des Heils Reshare, Symphany kleding containers en de kledingbank schoenen, linnen en kleding. Boeken en tijdschriften kun je kwijt aan je lokale miniebieb of de leeshoek bij de plaatselijke supermarkt. Tablets, mobieltjes kun je bijvoorbeeld donderen aan KNGF Geleidehonden of Cliniclowns. 

Veel brillen weggedaan die niet meer de juiste sterkte hebben? Een oude rolstoel of rollator over? Je kunt ze doneren aan het Brillenproject en Stichting zorg kringloop. Zoals je wel leest zijn er tal van opties om jouw spullen een mooi tweede leven te geven. Kijk voordat je het weggooit, eerst even of je er iemand anders mee kunt helpen. Het geeft je een voldaan gevoel en het maakt het volhouden van de minimalisme challenge een stuk gemakkelijker als je weet dat je een ander helpt.

Weggooien

Natuurlijk zijn er altijd spullen die versleten en vies zijn. Deze spullen hebben hun beste tijd gehad en kun je het beste meteen recyclen of naar het grof vuil brengen. Ik ben natuurlijk niet iedere dag het huis uit gegaan om mijn spullen weg te brengen. Ik plaatste dozen in de garage, één voor familie en vrienden, de ander voor de kringloopwinkel, een doos voor het goede doel en een doos om naar het grof vuil te brengen.

Spullen die ik wilde verkopen fotografeerde ik wel direct dezelfde dag en zette ze online. Dit om te voorkomen dat deze in mijn garage ophoopte en tot het einde ter tijden alsnog bleven rondslinger. De minimalisme challenge zou dan weinig effect hebben gehad.

Hoe voelde het toen de minimalisme challenge om was?

Eigenlijk vooral opgelucht. Ik heb tot nu toe, zo’n 12 dagen na het voltooien van de minimalisme challenge er nog steeds een goed gevoel aan over gehouden. Al die dingen die toch maar stof liepen te happen heb ik geen seconde gemist. He heeft me echt meer rust en overzicht gebracht, nu proberen het zo te houden!

Laatste tips?

  • Trap niet in de valkuil, ik het wellicht nog ooit nodig? Je kunt het altijd opnieuw kopen als het echt zo mocht zijn.
  • Soms is het moeilijk en red je het niet om het gewenste aantal spullen weg te doen. Probeer toch om zoveel mogelijk bij te blijven, inhalen wordt met de dag moeilijker en de minimalisme challenge duurt maar één maand. Houd vol!
  • Trek alle laatjes en kasten open, waarschijnlijk ligt er veel meer dan je denkt.
  • Beloon je zelf! Wat maakt het voor jou de moeite waard om de minimalisme challenge vol te houden?
  • Blijf goed nadenken, de dingen die je weg doet zijn niet zomaar te vervangen. Het is niet erg als spullen voor jou een emotionele waarde hebben terwijl een ander het maar rommel vind. Blijf bij jezelf, als dat oude boek of die jurk jou een goed gevoel geeft, hou hem dan!

Ga jij de minimalisme challenge proberen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant